De gratis digitale danske TV-kanaler

Alle i Danmark har adgang til gratis digitalt-TV, ved at tilslutte et TV med MPEG4 dekoder indbygget, eller ved at købe en MPEG4-boks.

For at se Digital TV skal du:

  1. Have en MPEG4 dekoder i dit TV, eller tilslutte en ekstern box med en MPEG4 dekoder i
  2. Have en stue- eller tagantenne
  3. Betale licens

Ønsker du at se flere kanaler, kan du købe et Boxer digitalt TV kort, som du indsætter i din MPEG4 boks (boxer godkendt box) eller i dit TV med MPEG4 dekoder indbygget. Antennen på loftet koster kun fra 169,- + montering.

Hvilke gratis danske kanaler kan man se i dag?

Med almindelig licens kan du med en antenne modtage nedenstående kanaler uden det koster ekstra ud over licensen:

  • DR1 - DR1 giver dig en bred vifte af programmer, herunder prisbelønnede danske TV-serier, dokumentar- og børneprogrammer.
  • DR2 - DRs anden kanal med fokus på nyheder, kultur, historie og debat. Temaudsendelser hver lørdag og dansk underholdning om fredagen.
  • DR3 - Det nye medlem af DR-familien, DR3, byder seere med et ungt sind velkommen inden for til et programtilbud med et stærkt fokus på videnskab, dokumentar, humor, sport, fiktion og musik.
  • DR Ultra - Viden, comedy og ægte virkelighed for de 7-12 årige. At være barn er en tilladelse til at udfordre omverdenen - de voksne, de fysiske rammer, sig selv og hinanden. Sådan er børn, og sådan er DR Ultra. DR Ultra vil styrke, fejre og selvstændiggøre børn, så de kan møde verden med selvtillid og glæde.
  • DR Ramasjang  - Her kan børnene møde alle de kendte DR-figurer og deres venner, ligesom de vil møde helt nye karakterer og værter, der vil involvere børnene såvel i udsendelserne som i andre relevante sammenhænge i børnenes hverdag.
  • DR K - Kultur- og historiekanalen DR K vil give plads til det brede billede af kultur, lige fra opera, billedkunst og litteratur til design, mode og arkitektur. DR K sender fra klokken 16.00 til klokken 24.00 alle dage, året rundt.
  • Lokalt/regional TV-kanaler: TV2/Nord, TV/MIDT-VEST, TV 2 | ØSTJYLLAND, TV SYD, TV Fyn, TV2 ØST, LORRY, TV 2/Bornholm.
  • Folketingskanalen - Folketingets debatter vises direkte på TV og på internettet. Her har du mulighed for at følge debatten i Folketingssalen, Europaudvalgets møder og nogle af de åbne høringer, der finder sted på Christiansborg.

 

De gratis digitale danske TV-kanaler

 

N.B. I forbindelse med omlægningen af TV-signalet i 2012 blev TV2s signal til antenne-TV kodet. Du skal derfor være kunde hos en TV-leverandør eller antenneforening for at kunne se TV2 fra 2012. DR Update og DR HD: "Lukningen af de to kanaler er en del af en større omlægning, der betyder, at DR2 skal fokusere mere på nyheder og aktualitet, mens der kommer to helt nye kanaler, 'DR3' og 'Lille Ramasjang'.

Nu taler underteksterne på DR1Syn, DR2Syn og DR3Syn

Over en halv million danskere kan ikke følge med, når der tales fremmedsprog på TV, og underteksterne kommer på. Derfor er det nu muligt at få underteksterne læst op.

Oplæsningen sker ved hjælp af en talesyntese, hvor en computergenereret kvindestemme automatisk toner frem, hver gang en undertekst optræder i et program.

Alle, der modtager digitalt-TV, har mulighed for at tilgå DRs Synskanaler. Modtager du TV via antenne vil kanalerne være at finde på plads 99, 100 og 101.

Dækning for antenne-TV

Det interaktive dækningskort viser, om du kan forvente at modtage TV med antenne. Farverne under søgeresultatet indikerer dækningen i det søgte område.

Kortene for dækning er baseret på computerberegninger, hvor der tages højde for ikke bare afstanden til senderen, men også topografiske forhold som bakker og dale, skove og strækninger over vand samt menneskeskabte barrierer som bygninger.

Kortet for udendørs modtagelse er baseret på følgende præmisser: At antennen er placeret 10 meter over jorden, at den har mindst har 12 dB (passiv) forstærkning, og at den dæmper bagfra kommende signaler med mindst 16 dB.

Seere, der vælger at benytte deres gamle TV 2-antenne, skal være opmærksomme på, at filtre og forstærkere i den gamle analoge antenneinstallation både kan dæmpe modtagelsen og resultere i overstyring af signalet. I områder, hvor dækningen ikke er maksimal, kan det måske betale sig at investere i en ny antenne. Antennen på loftet koster kun fra 169,- + montering.

Kortet for indendørs modtagelse forudsætter, at der benyttes en stueantenne uden forstærkning, som er placeret i stueetagen i rum med vindue i retning mod senderen.

Tekniske forklaringer for dækningskortets farvekoder

Public service-kravet til dækning for antenne-TV er, at der praktisk talt skal være dækning overalt i Danmark.

Kortene for dækning er baseret på computerberegninger, hvor der er taget højde for afstanden til senderen og til topografiske forhold som bakker og dale, skove og strækninger over vand samt menneskeskabte barrierer som bygninger. Men da radio-/TV-bølger er et naturfænomen, der kan opføre sig uforudsigeligt (i forbindelse med f.eks. højtryk og "støj" fra udenlandske sendere), er der en vis usikkerhed forbundet med beregningerne.

I alle tilfælde er beregningerne foretaget ud fra en forudsætning om, at signalet 99 procent af tiden skal kunne modtages uden interferens (forstyrrelser). Farverne på kortene indikerer dækningen:

• Grøn: God dækning = 95 % stedsandsynlighed*
• Gul: Acceptabel dækning = 90 % stedsandsynlighed
• Orange: Reduceret dækning = 70 % stedsandsynlighed
• Rød: Usikker dækning = 50 % stedsandsynlighed

* Stedsandsynlighed: Sandsynlighed for at modtage et brugbart signal inden for et område på 100x100 m under forudsætning af, at antenneforholdene er som specificeret. 95 procent stedsansynlighed betragtes som fuld dækning.

I tilfælde, hvor der fysisk og reelt ikke er dækning, kan det være nødvendigt at vælge modtagelse via satellit, kabel-TV eller internet.

 


Nyhedsbrev